20 Jaar Garantie

Gratis Verzending

Handgemaakt in Nederland

Maatwerk Mogelijk

20 Jaar Garantie
Gratis Verzending
Handgemaakt in Nederland
Maatwerk mogelijk

Over Artisans Buitenverlichting

1936 - De oprichting van "Negema"

Het is 1936, Het zijn slechte tijden in Nederland. Toch durft dhr. Dumas het aan om een nieuwe onderneming te vestigen in een bestaande paardenmanege tussen Naarden en Bussum in. Met in het achterhoofd de vooroorlogse zuinigheid worden het al bestaande boord MANEGE omgetoverd tot NEGEMA, hierdoor kon gebruik gemaakt worden van de zelfde letters. Al snel tijdens de 2e wereldoorlog en de bezetting van de Duitse troepen wordt de fabriek verplicht om duizenden benzine tankjes te produceren. Dit zouden later de bekende “Jerrycans” worden. De Jerrycans bestaand uit 2 halve delen, een deel van deze “halve” delen hebben wij nog en worden nu gebruikt als onderdelen bakjes in onze productie.

1945 - De bezetting van "Negema" is voorbij

Er wordt groots gevierd dat de bezetting voorbij is. Alle machines die door de Duitse bezetters zijn geplaatst voor het maken van de “Jerrycans” & andere producten om de oorloog te bevoorraden zijn achtergelaten. Hieronder vallen gigantische draaibanken om assen van boten te maken, excenterpersen om te stansen en tapmachines om schroefdraden te draaien, er zijn nog veel meer machines om gereedschapstaal te bewerken. Dhr. Dumas is er van overtuigd dat ze met deze machines weer kunnen bouwen aan een gezonde onderneming, ze zetten een deel van hun productie om in het maken van scheepsonderdelen, een gouden zet! Ze worden zo bekend in het maritieme landschap dat ze de eer kregen mee te werken aan “De Groene Draeck”, het schip van Prinses Beatrix.

1968 - Een nieuwe lichting staat op

Dhr. Dumas komt op leeftijd en mag respectabel aan zijn pensioen gaan denken. Zijn eigen zoon heeft weinig interesse in de zaak. Zijn kleinzoon daarentegen, heeft wel interesse in een fabriek waar producten gemaakt kunnen worden. Zijn kleinzoon, Fred, de oprichter van Artisans, heeft wel een tal van voorwaarde. Zo wil Fred zich bijvoorbeeld gaan richten op meer design, kwaliteit en voornamelijk de architectuur. Tevens moet Fred zijn vriend, die al reeds werkzaam was bij de NEGEMA, voorman woorden van al Fred zijn ideeën. Deze vriend was Armando Lari, een Italiaanse, klassiek opgeleide smid, uit de Florence. Armando was als scheepsmonteur op een boot vanuit Italië naar Nederland gereisd. Het verschil in salaris in Italië en Nederland was zo groot dat hij besloot te blijven.

1973 - Aristo Artisans word opgericht.

Na jaren van discussie met zijn opa is Fred Dumas het helemaal beu. Zijn opa begrijpt de Architectuur en de ideeën van Fred niet. Fred neemt Lari, zijn trouwe rechterhand (en kundig smid) mee naar zijn nieuw aangekochte pand in de Vesting van Naarden. Hier wordt de smederij opgericht, samen met Armando registreren ze op 24 december van 1973 de naam Aristo Artisans. Fred, met een voorliefde voor Frankrijk, ziet in de provence prachtige statige buitenlantaarns, véél mooier dan de naoorlogse verlichting die in Nederland wordt opgehangen. Fred is verliefd en Armando is overtuigd. Aristo Artisans gaat buitenverlichting maken, mooie historisch correcte buitenverlichting, en Armando weet Fred te overtuigen van een maakwijze die de hoogste kwaliteit kan waarborgen. Technieken die hij geleerd had bij de smederij van zijn oom in Italië, technieken die wij vandaag de dag nog toepassen in de buitenverlichting van Artisans.

1974 - Monumentenzorg toont interesse

Fred en Armando “Lari” maken in minder dan één jaar tijd een behoorlijke collectie. Met machines die Fred van zijn Opa had “geleend” zijn er 3 modellen tot stand gekomen. Vierkant, Zeskant & rond. Beschikbaar op een muur-arm, aan een ketting, op een voetje of als lantaarnpaal. Allemaal historisch correcte klassiek Hollandse lantaarns. De monumentenzorg toont interesse en de eerste grote afnemer is gezet. In een mum van tijd worden op verscheidene monumenten in Nederland Artisans lantaarns geplaatst. Vanuit de monumentenzorg kwamen er al snel verschillende architecten en vanuit de architecten kwamen de particulieren. Artisans Buitenverlichting is in minder dan 12 maanden een heus bedrijf geworden met 4 personeelsleden.

To be continued

Bekijk onze volledige collectie Buitenverlichting

Wandlampen, Hanglampen, Plafonnieres, Lantaarnpalen en sokkellampen.